Vid det tidigare inlägget om plastförpackning eller plastprodukt kom jag att tänka på att jag inte hade någon aning om återvinningssymbolerna och vad de innebär. Plast är verkligen en djungel för större delen av oss konsumenter, samtidigt svämmar affärerna över av dessa förpackningar och varor. Att bedöma med blotta ögat vilken typ av plast en produkt är gjord av, kan vara minst sagt vanskligt. Återvinningssymbolerna är ju en extremt bra vägledning när man väl står där i affären, kliandes på huvudet och undrar “hur var det nu igen”. Då kan jag i alla fall välja bort de tre viktigaste 3, 6 och 7, men till följd av att det inte finns något EU-direktiv för uppmärkning av plastmaterial kan många förpackningar dessvärre helt sakna märkning.

Oavsett om de är grönmarkerade på bilden ovan, så bör vi tänka på att inte använda förpackningarna till annat än vad de är avsedda för och kan man välja annat alternativ för slippa en plastförpackning är det ett bättre val. En vattenflaska ska inte återanvändas på träningspasset eller till picknicken, utan återvinnas i pantstationen efter du förbrukat varans innehåll. Samma princip gäller exempelvis glassförpackningar, som inte bör användas som matlådor eller upphettas i mikron. De är tillverkade av en plastsort för låga temperaturer och om de utsätts för höga temperaturer frigörs de farliga ämnena. Särskilt feta produkter som nötsmör, oljor och andra fetter bör förpackas i glasburk till följd av att fettet löser upp farliga ämnen, som i sin tur vandrar till livsmedlet. Värt att ha i bakhuvudet kan vara att ju mer forskarna lär sig om plasterna och dess påverkan, desto hårdare tenderar reglerna bli. En plast som är godkänd idag, kan mycket väl bli förbjuden i framtiden.

(1) PET – Polyeteneterftalatplastsymbol
En plast som används i flaskor för drycker, flytande livsmedel, ugnsförpackningar och mikroförpackningar samt andra livsmedel. PET-Plast är klassat att ha en låg hälso- och miljörisk, men kan ifrågasättas då man har hittat hormonstörande ftalater i drycker som förvarats i PET-flaskor.

(2) PE-HD – Polyetylen med hög densitet
Vanlig i förpackningar för flytande produkter som mjölk, smör, juice, yoghurt, diskmedel, rengöringsmedel, schampo, balsam, väskor och skärp. Låg miljö- och hälsorisk, så länge den inte upphettas.

(3) PVC – Polyvinylklorid
Används som plastfilm på livsmedel för t.ex. frukt, grönsaker och kött vid butiksinpackning samt i vissa plastflaskor för drycker, matolja, rengöringsmedel, leksaker, rör, ytterväggar och fönster. Till följd av att PVC är ett hårt material använder man ofta mjukgörare som ftalater. Den tillsatsen är hormonstörande, allergen och misstänks ligga bakom ADHD. PVC innehåller klor, som vid upphettning frigör farliga gifter. I importerade PVC-förpackningar har det förekommit bly som stabiliseringsämne. Undvik helt denna plast.

(4) PE-LD – Polyetylen med låg densitet
Finns främst i förpackningar till fryst mat, bröd, plastpåsar, kläder och möbler. Låg miljö- och hälsorisk, så länge den inte upphettas.

(5) PP – Polypropen
Vanligt i exempelvis sugrör, brödförpackningar, yoghurtbehållare, sirapsflaskor, ketchupflaskor, medicinflaskor och plastburkar. Tål höga temperaturer och används därför i mikrovågsförpackningar. Miljö- och hälsorisken anses vara låg.

(6) PS – Polystyren
Används till engångsburkar, engångsserviser, yoghurtförpackningar, i förpackningar för kött- och charkuterivaror. Finns i cellplast och frigolit, Polystyren tillverkas av etylbensen som kan eventuellt läcka ut i livsmedel förpackade med plasten. Hälsorisken är dåligt belagd, men kan eventuellt orsaka lever-, njur- och testikelskador. Miljö- och hälsorisk en svårbedömd, undvik plasten så långt det bara går.

(7) – Övrig plast
Är en samlingsgrupp för övriga plaster. Finns i allt från ipods, nappflaskor, sportflaskor, stekspade och matlådor. Här finns det omdiskuterade hormonstörande ämnet bisfenol A, samt polykarbonat, ABS-plaster, nylon, glasfiber och polyamid. Bioplaster hamnar även i denna kategorin vilka inte är miljö- eller hälsofarliga. Miljö- och hälsorisk: Vet du att det är bioplast så är det fritt fram, annars undvik den här gruppen helt.

 

Källa: Passion för hälsa