När vi traskar iväg till återvinningsstationen med all sortering är det ganska skrämmande att se hur stor andel av förpackningarna som är av plast. Imorse fann jag en intressant artikel skriven av Cajsa på Gröna Moment. Det finns information om att vi inte ska återvinna exempelvis tandborstar av plast utan endast förpackningar av plast. Jag har aldrig reflekterat över skillnaden på förpackning och produkter av plast, utan alltid lagt alla plastprodukter i återvinningskärlen, med en naiv tanke om att de inte bör eldas upp eller gå till deponi.

Cajsa mailade till förpacknings- och tidningsinsamlingen och frågade om det finns någon anledning till att en tandborste inte ska återvinnas. Svaret hon fick var att tandborsten är kopplad till producentansvaret och därmed finansieringen av hela systemet. Det vill säga att producenterna, som redovisar sina förpackningar och betalar avgifter för dessa, får bära kostnaden för hanteringen av de produkter, likt tandborsten, som ligger utanför systemet. Detta till trots, så går det att återvinna tandborsten på precis samma sätt som en plastförpackning. Tandborsten ska istället sorteras som grovsopor och lämnas på återvinningscentralen. Hur många av oss åker regelbundet till återvinningscentralen för att kasta våra plastprodukter, som eventuellt sorteras ut för återvinning? Risken eller konsekvensen kan vara att tandborsten istället hamnar i soppåsen i många hushåll.

Vilket märkligt system, som egentligen uppmuntrar till att konsumenten fortsätter kasta vissa plaster i vanliga hushållssopor. Rent krasst kan det säkerligen vara samma företag, som producerar både tandborste och tandkräm, så varför ska de betala för hanteringen av den ena men inte den andra? Om vi fortsätter att lägga plastförpackning och produkt i återvinningskärlen kanske det tvingar fram en ändring i systemet istället för att riskera att fel saker hamnar på fel plats i natur och miljö.